Drömmen om Nepal

Den fruktansvärda jordbävning som åter drabbat ett av världens fattigaste länder och människorna som bor där är en katastrof. De som redan lever på marginalen av överlevnad blir ännu mer drabbade. Att det dessutom sker i ett av världens vackraste område gör det ännu mer sorgligt. 



Min dröm har i många år varit att få arbeta med mödravård och förlossning i Nepal. Det är en av världens farligaste länder för en kvinna att vli gravid och föda barn i. Tänk er att få arbeta med akutsjukvård här i bergsbyarna, vilken utmaning!! 

Tänk att få arbeta i denna operationssal, spännande!! Den ligger i en lite enkel sjukstuga i en liten by på ca 3500 möh. Luften är tunn, allt som fraktas dit har släpats och burits flera mil över berg och dalar, oftast av någon i flipflop. 

Böneglaggor uppsatta i träd vajar i vinden med den magnifika bakgrunden av Himalayas toppar. Tala om andligt kyrkorum!! 
Bönestupa uppe längs vandringsleden till Everest basläger. Vi vandrade i 14 dagar, att vänja sig vid höjden och den syrefattiga luften tog lite tid. Vi drabbades ändå av huvudvärk illamående och såklart andnöd! Men det var det värt! 

Ama Dablam. En mäktig syn.
Jag vandrade här för länge sedan, men har alltid velat återvända. Jag tillbringade då en månad i Nepal, både i Katmandu och uppe i Himalaya. 

En liten toppbestigning, dock inte på världens högsta. Kalapatar 5546 möh.

Men mittemot stod det väldiga berget, lavinerna rasade ner i dalgången, toppen var täckt av moln. Men så plötsligt skingrades molnen......

Mount Everest eller Sagarmatha som det heter i Nepal, 8849 möh. 

En av byarna som drabbats hårt av jordbävningen. Husen är av sten som huggs för hand och det tar flera år att bygga ett hus. 




En av de mest exotiska människor jag råkat se. De kom vandrande från Tibet för att sälja sina skinn mot kött och mjöl på en marknad långt uppe i Nepals byar. De hade vandrat i månader, lämnat sin familj och bedrev byteshandel. 
Ett mycket exotiskt och fattigt land - Nepal som nu är hårt drabbade. 
Jag blev allt lite nostalgisk, tack till er som orkat titta och läsa. Jag vill bara dit!!! Namaste! 


Taggar: adopterad, blogg100, resa;

Kommentarer :

#1: Sofia

Inte visste jag att du varit där!! Vilken upplevelse!!!

Svar: Ja det var en magisk resa på många sätt, ska berätta någongång! Kram
Monica

skriven

Kommentera inlägget här :