Gott nytt spännande 2015!!

Gott Nytt År familj, vänner och framtida vänner!! 
Tack alla ni som tar er tid att läsa bloggen, jag är jätteglad för att ni läser, kommenterar, ger feed back och sprider den vidare! 

Nu har vi tagit årets sista bad i havet, sett en vacker solnedgång och håller på att fixa för att ge oss ut och äta och fira tolvslaget. 

Igår vandrade vi på branta stigar genom regnskog för att till sist nå belöningen i form av ett fint kallt vattenfall. Vi badade i ca en timme innan vi vandrade ner igen. Underbart!! 
Ha en riktigt rolig nyårskväll och natt !!
Gott nytt år allihop! Kram från oss
Taggar: Asien, adoption, familj, resa;

Vardagsrutiner a la thai style

Igår körde jag alla barnen till skolan på familjemoppen, som vi hade tagit med oss hem från Thailand. Väl framme vid skolan upptäckte jag till min förvåning att allt var stängt, ja just det, jullov!!  Jag puttrade helt sonika vidare till Regnbågens förskola (ett dagis mina barn gick på när de var små) och försökte lämna mina barn där, ursäktade mig med att jag glömt att jag skulle lämna in lappen med tiderna för jullovet i rätt tid till fritids, så där fick de inte vara nu då. Jag jag bönade och bad
 "-kan de få vara här, snälla, så vore det toppen!" Till min stora lycka gick det faktiskt jättebra. Men så måste jag drabbats av svårt hjärnsläpp, jag gick och la mig alldeles i närheten, på gräsmattan vid Töllstorp, för att sola!! Gaaah!!!! Strax därpå kom såklart hela förskolan med barn och personal gående, de skulle på utflykt!! Jag skämdes som en hund och försökte springa och gömma mig !!! Exakt då, när paniken slog klorna i mig vaknade jag till min lättnad ur denna mardröm!!! 

Jag diagnostiserar detta som ett mycket svårt fall av hemreseångest!!! 

Tankarna på vardagen har börjat tränga på helt enkelt, och som vanligt blandas allt ihop i drömmarna. Thailand, skolan, barnen, lappar med tider och terminsstart! Vardagen helt enkelt. 
Visst är det knepigt att vi sliter och stressar så i vardagen för att få komma iväg några veckor om året för att söka lugn och ro. Då vill jag gärna ha så lite åtaganden som möjligt och vi i familjen kämpar med att försöka ta dagen som den kommer! För att klara att åka längre och längre bort, till så ensliga paradisställen som möjligt, måste spiralen hemma gå fortare och fortare!! Så vansinnigt knäppt egentligen. 

Nu blir utmaningen istället att ta med denna känslan hem till Sverige och vardagen. Att försöka behålla det inre lugn som kommit efter några veckors semester från vardag. Det kommer inte bli lätt, jag vet det, och det är inte säkert att jag klarar det, men att utmana mig själv och prova nya saker har jag alltid varit pigg på!! 
Taggar: Sydkorea, adopterad, familj, resa, vardag, vuxen;

Önskan om en vit jul!

För väldigt många människor i världen gäller det bokstavligen - en önskan om att bli vit, och den önskan gäller dessvärre året om. 

Det första som mötte oss på flygplatsen i Bangkok var stora skyltar om hudblekningspreparat. Många asiatiska kvinnor (och många andra av världens kvinnor) vill  vara, och ska vara bleka i hyn. Marknaden är fylld av en mängd preparat att välja bland och det förs rejäl reklam för detta. Det är hudserum, puder, tvålar, hudkrämer men det finns också regelrätta "blekningskurer" för huden att ta till. 
Alla thailändare gör stora ansträngningar med kläder och hattar för att skydda sig mot solen och därmed slippa bli bruna. När vi åker på en Songthaew, en öppen tuktuk med långt flak, så skiner solen in och jag är ju snabb att vända ansiktet mot solen för att få ytterligare möjlighet till några minuters solande, lika snabba är thailändarna uppe med sina böcker, tröjor etc för att skyla ansiktet mot solen. Jag tror inte det är rädslan för malignt melanom som får dom att skyla sig så snabbt! Själv är jag så mycket svensk att jag suktar efter solen och jag vill själv bli så brun som möjligt!! 

Själva betalar vi (västerlänningar) massor av pengar för att få komma till solen och få lite färg, och vi strosar gärna runt med så lite kläder på oss som möjligt, smörjer in huden för att kunna vara så länge som möjligt i solen. Det är klart vi åker till sol och värme av många olika anledningar, men att få lfärg hör definitivt till en av dom. 

I köpcentrum är all bildreklam för kläder på västerlänningar, affischerna ser likadana ut som hemma i Sverige, alla skyltdockor är blonda. Jag såg inte en enda svarthårig eller brunhårig skyltdocka, fast jag faktiskt aktivt tittade efter det. Lite konstigt med tanke på att vi är i Asien. Borde man inte ha reklam med en dockor som liknar den målgrupp människor man vänder sig till??!! Nej, för alla ska vilja vara som en vit europé. I leksaksaffärerna här ser barnens leksaksdockor ut precis som i Sverige. Blonda och rosableka. Barnen här leker alltså med låsasbebisar som inte på någotsätt skulle kunna vara deras bebisar, men barnens fantasi är säkert tillräckligt stor, det tvivlar jag inte på. Lite sorgligt att de flesta redan som små barn matas med budskapet att det är det vita, blonda som är normen, även i en världsdel där alla är naturligt bruna och svarthåriga, så är det blond och vit i hyn du vill bli. Klart att hudblekningsmedel säljer! 

Jag hörde en gång en kvinna som berättade att när en vit kvinna ser sig i spegeln så ser hon en kvinna. En svart kvinna ser alltid en svart kvinna, inte bara en kvinna. Är man färgad tänker man alltid på sin hudfärg, för det gör alla andra!! 


Taggar: Asien, Sydkorea, adopterad, hudfärg;