Sydkorea

Igår kväll kl 21:00 var det återigen dags för Spårlöst från Sydkorea, och vi satt bänkade framför TV:n nästan hela familjen. Det är svårt att beskriva hur det känns. Att se bilder från en stad, ett land, se skyltar med ett språk som är så främmande, och ändå hela tiden kunna föreställa dig att där hade jag kunnat vara, det hade kunnat vara mitt land, mitt språk, min kultur. Så avlägset, främmande, skrämmande och spännande på samma gång. En overklig känsla. Sliding door feeling! Jag menar inte att något är eller skulle vara bättre eller sämre, bara så annorlunda.
 
Mina barn satt bredvid mig och självklart grät vi allihop när flickan fick återförenas med sin biologiska mamma och syskon. Det går ju inte låta bli, alla blir berörda. Så smärtsamt och så fantastiskt. Mamman hade sådana skuldkänslor, men Therese (huvudpersonen) uttryckte bara tacksamhet, som vi fick se det. Alla mina barn önskar att vi ska åka till Seoul någongång. Vi sitter och kurar i soffan, tittar på TV och de funderar och frågar frågor. De gråter för min skull, att jag blev bortlämnad, de gråter för min biologiska mammas skull, för att hon tvingades lämna bort henne och de fäller tårar för min adoptiv mammas skull, deras mormor, som annars inte skulle haft mig och till slut även för sin egen skull, för hur skulle de annars finnas till, om jag inte blev bortadopterad från början?? Och då ler vi och gläds, för då kommer vi på att det är ju därför vi finns till allihop, just för att jag blev bortlämnad - där på gatan, och då är det lätt att känna tacksamhet. 
Livets gåtor kan man gråta över och glädjas med.
 
Jag tror jag ska försöka åka till Sydkorea inom de närmsta åren, jag har ingen chans till någon biologisk återförening med släkt eller familj, men det känns som om jag är redo att åka och besöka landet och staden som ändå är en så stor del av mig, kanske viktigare del än jag någonsin velat erkänna.
 


Länk till avsnittet finns HÄR.
 
Taggar: Southkorea, adopted;

"En skam för Sverige"

Såg av en slump en del av ett program på Tv där Soran Ismail pratade eller framförde en typ stand up show. Vilken lysande, rolig och underfundig man!! 
Han menade att svenskar har svårt att skilja på etnicitet och nationalitet! Står det svensk i passet så är vi svenskar! Det är vår nationalitet !! 


En katt som föds i ett stall förblir ju ändå alltid en katt, således kommer jag ju alltid vara en korean. Men katten kan ju anpassa sig till miljön och faktiskt anses höra hemma i stallet lika mycket som hästen?! Oavsett i vilken miljö katten tas till så förblir den en katt. 
Han berättade om hur han bemött. 
Titta gärna på " En skam för Sverige" med Soran Ismail!! Tänkvärt, roligt och sant! 

Årets första dag


Årets första dag.
Att avsluta något och att börja på nytt känns både vemodigt, skönt och lite pirrigt, allt på samma gång. Jag ser som många andra tillbaka på ett turbulent år, både för egen del och för hela världen. Att 2015 skulle bli det år som världen åter skulle skakas av terror, ännu fler krig, och mer flykt var svårt att tänka sig när jag och min familj inledde året så fridfullt i varma, sköna Thailand. 

Just nu är det svårt att inte tänka på terrordåden i Paris, krigen och alla människor som är på flykt från sina hem och sin familj. Jag tänker inte minst på alla barn och ungdomar som skickas ut ensamma i världen med föräldrars förtvivlade hopp om att de ska få en bättre tillvaro och framtid. Jag tänker på Dådet i Trollhättan, så brutalt och ofattbart, och jag drabbas åter av insikten om att mina vänner/kollegors för tidiga bortgång i våras är oåterkalleligt. 

Men jag tänker också på mina älskade barn, mina föräldrar och mina många vänner som är friska, har hus, jobb och mat samt att vi får leva i fred och överflöd. Jag känner mig så glad och tacksam för livet, och detta året har verkligen fått mig och många andra att inse vad som är viktigt, prioritera lite förnuftigare, känna lite mer tacksamhet och glädje i vardagen. 


Personligen har jag fått några fler krämpor, andra har förbättrats, jag har yogat och andats mer, fått en del nya goa vänner, fått uppleva fler platser i Sverige och utomlands.
Jag slutade blogga, blev mer koreansk, deltagit i en dokumentärfilm, fått ett stipendium samt vunnit en julskinka som jag gav bort.


För detta nya år önskar jag förändring. Att jag ska våga lite mer, bli lite mindre feg, våga prioritera lite annorlunda. Tänk vilka små bekymmer jag har, jag vill uträtta något mer bestående. I hela mitt liv har jag längtat ut och velat arbeta ute i världen, gärna bland fattigdom, krig, och under svåra förhållanden,  nu har världen kommit hit och omsluter oss bokstavligen, så det får bli en önskan och en utmaning inför nya året.