Höstglöd

Hösten bokstavligen och bildligt glöder! Naturen ger en fantastiskt färgsprakande tavla, det ena trädet glöder mer än det andra och tillsammans skapar de harmoni, förvandling och förundran.

Jag har tillbringat de senaste två veckorna på utbildning i Jönköping - Global hälsa. En mycket intressant, viktig och lärorik utbildning om sjukdomstillstånd, hälsovård och bistånd i låginkomstländer. Två av de mest erfarna, mycket duktiga och entusiastiska professorer/läkare jag träffat har delat med sig av ons kunskaper, berättelser och erfarenheter under både lättsamma former och mastiga teoripass.

Tyvärr är kontentan av dessa veckor bara ett förtydligande av vad jag alltid känt men som nu är extra konkret: världen är så orättvis!! Känslan av tacksamhet över att fått växa upp i rätt del av världen får dock en lätt bismak av skam över att jag faktiskt är glad och lättad över vilken tur jag haft!!

Men att träffa 25 andra kusrdeltagare från hela Sverige, som alla brinner och glöder för samma sak, nämligen att hjälpa och bistå människor i dessa länder skänker hopp, och att höra föreläsarnas entusiasm och nytänkande sätt ger tröst! Det går att förbättra och det går göra skillnad. Det är många som glöder och tillsammans bildar vi en hel höstskala av olika färdigheter och skickligheter som kan förändra och förbättra.

Jag blir ju inte mindre sugen på att ge mig ut i världen, men det är heller inte så lätt som det verkar. Det är inte bara pengar och tid som investeras, det är också föräldraaspekten, jobb, hem och relationer som ska intergreras.

I helgen är vi i Linköping, njuter av Viggeby naturreservat, fin natur och frisk luft samt massor av god mat tillsammans med min syster och hennes familj.

En volontärberättelse

Söndagen den 6/11 kl. 16:00-17:00 så får jag låna Månsidan på biblioteket i Gnosjö!
Jag skulle vilja ta er med på min volontärresa till ett av världens fattigaste men vackraste länder - Nepal, byn Ratankot och barnhemmet Home of Hope.
Jag vill visa hur det var på barnhemmet, vad vi gjorde, vad vi köpte och vilka jag åkte dit med. Jag visar bilder från vardagen i Ratankot, från skolan där och från barnhemmet. Och berättar såklart lite om alla äventyr vi hann vara med om, hur det kändes att lära känna barnen och sedan lämna dem, och inte minst hur det kändes att möta den situation jag själv en gång varit i, även om jag var liten, - föräldralös.

Samlingen är gratis, ta gärna med fler om du vet någon mer som är intresserad. Det var så många som engagerade sig och hjälpte mig så jag kunde få med mig så mycket pengar och grejer till barnen och byinvånarna, så det ska bli roligt att få berätta vad som hände med allt. Dessutom har så många stöttat och uppmuntrat genom att följa resan här och på övriga sociala medier så ni är många som är ganska insatta, det kan vara kul att berätta lite djupare.

Global hälsa

Höst! Härligt mysig, men också mörk, regnig och blåsig. Sitter utanför yogastudion denna tidiga mörka mycket regniga morgon och ska strax kliva in i värmen, mjuka lampskenet och den speciella doften av rökelse. Kroppen ska värmas upp, muskler böjas och tänjas, leder och ligament ska sträckas, andningen bli djup och metodisk. Sinnet ska lugnas, ju stressigare tillvaro ju viktigare att ta sig tid för att koppla av.

Denna veckan har jag åkt fram och tillbaka till Jönköping varje dag för att delta i en utbildning som handlar om global hälsa. Vi har läst och fått lära oss massor om olika infektioner, viroser och i vilka miljöer dessa lever i för att kunna angripa människan. Tyvärr är det ju alltid de redan mest utsatta människorna som blir angripna. Krig, flykt, fattigdom och naturkatastrofer ställer till så mycket sjukdom och död förutom all psykisk ohälsa och social splittring som det medför. Barn dör av enkla sjukdomar för att de inte får mediciner och vård, som egentligen inte är avancerad.

Vi är ett tjugotal entusiastiska deltagare, alla med målet och drömmen att ge oss ut i världen och göra en insats för dessa. Det är fantastiskt att träffa så många äldre pensionerade kvinnor som nu ska ge sig ut på sina första uppdrag i Afrikas terräng, det är otroligt inspirerande! Det är inte försent!! Dessutom har ju världen kommit hit och det finns massor av insatser att göra även på hemmaplan. Vi får lära oss så mycket som jag tror jag kommer ha nytta av även här hemma i Sverige.

Vår underbare och entusiastiske och otroligt duktige föreläsare är uppvuxen i Zambia och det är inte bara inom sjukvården som budskapet är "back to basic"! Det gäller även tekniken som används, men det fungerar bra, är stabilt och gör det den ska så jag tycker verkligen att budskapet går fram. Riktigt nostalisgiskt att få titta på overhead och göra pausgympa till kassettband!!