Tacksamhet

 Jag är uppfylld av tacksamhet. Tacksamhet för att jag fick chansen och möjligheten att göra den här resan, tack för förtroendet av Lööf Foundatio med Sofie i spetsen, till familjen som stöttade mig och lät mig åka iväg, för alla bekanta, vänner, släktingar, kollegor och för mig okända som skänkte pengar och saker, vänner som ordnat insamlingar och evenemang, arbetsgivare som gett mig semester, alla ni som tänkt på mig och följt mig här på sociala medier och i sina tankar. Det känns otroligt tacksamt och häftigt att bli så omsluten av så mycket kärlek och så mycket gott. När jag kom fram till Home of Hope band jag upp en radda av de traditionella böneflaggor buddisterna använder sig av i Nepal, som ett tecken på min tacksamhet över att resan gått bra och att vi var välbehållna framme i byn. Jag känner också djup tacksamhet för den gästfrihet som visats oss här, att vi fick komma och bo på barnhemmet, hur de tagit hand om oss, hjälpt oss tolka och följt med oss på våra olika uppdrag och upptåg.
 
 
Jag skulle ju såklart vilja nämna ett tack till varenda en som skänkt en slant och en sak, men det är omöjligt för ni var så många, och jag är rädd att glömma någon så jag vill inte riskera det. Men TACK alla!! Jag fick ett par riktigt stora donationer som blev grundplåten till den som skulle växa till en fantastiskt stor summa pengar. För dessa kunde vi köpa massor av saker till barnen. Förutom att vi köpte matvaror och mediciner som kommer räcka en lång tid framöver så gjorde vi en del dyrare investeringar. Vi köpte en stor riskokare, vilket gladde Asha (husmor), Vi köpte tjocka, fina, handtillverkade täcken av en lokal hantverkare, de blir varma och sköna i vinter att krypa ner under för barnen när det blir kyligare. Vi köpte nya vinterjackor till dem allihop, nya underkläder och en del annat som kan vara kul för barnen, bla ett badmintonset och vi ordnade ett "födelsedagskalas" för dem alla. Jag köpte en hel del receptfria mediciner som vi fyllde på medicinskåpet med, det har blivit att hela byn kommer dit för att få lite hjälp då det verkar som sjukstugan tyvärr är dåligt och orgelbundet bemannad, så det gynnar ju alla i byn.
 
 
 
Vi köpte också mängder av tvål att dela ut, och det gjorde vi till i princip alla som kom till Home of Hope, på alla skolbesök och på kvinnomötet. Vi har även delat ut pennor, gosedjur och pannlampor som jag fått till skänks.
Räddningstjänsten i Gnosjö-Gislaved skänkte en akutväska, den kom till stor nytta och jag hade med mig vid alla hembesök i byn och gruppbesök i skolorna. Den är kvar i väntan på att kliniken ska öppna, eller om det blir jag själv som använder den först vid nästa besök.
 
 
Vi bäddar med de stora, tjocka täckena som barnen fick.
 
 
Jag är också så tacksam nu vid hemkomsten för allt vi har här hemma som underlättar vardagen så mycket, och som jag tycker egentligen är självklart men som ju faktiskt inte är det. Jag menars osm kylskåp, frys, varmvatten, dusch, toalett, fina gator, sköna, varma hus, sjukvård och skola som trots alla brister ändå finns och fungerar för alla på ett sätt som många länder inte ens är i närheten av. För majoriteten av världens kvinnor är det en enorm risk för sitt eget och sitt barns liv att bli gravid och föda det, och inte alls någon självklarhet att få se dem växa upp. Det är det ju inte i västvärlden heller, men riskerna är så otroligt mycket lägre. Att ha tid, ork och kunskap att kunna ägna sig åt miljö, kost, motion och ha en fritid där jag kan läsa en bok, träna eller träffa vänner är fantastiskt. Jag är så tacksam över att kunna gå in på ICA och handla mat, att hyllorna är välfyllda och det är rent och fint. Det är en annan värld, en materiell standard som är få i världen förunnat, och som jag just nu är så glad och tacksam över. Tänk att jag få ha det så här oförkämt bra, det minsta jag kan är iallfall att vara tacksam och inte ta det för givet. Jag som fått komma hit och fått förmånen att växa upp i en standard jag inte var menad till. Mer om de tankarna och känslorna längre fram. 
 
Först när jag kom hem kändes det som jag varit borta ett år, nu känns det som allt var en dröm, att jag aldrig var där. Och det var ju en dröm, min dröm, att få återvända och verka några dagar i Nepal, drömmen om att få bo och vandra i den storslagna naturen, drömmen om att få förbättra några dagar i någons liv. Jag är så tacksam för drömmen jag levt!!
 
 

Utbildning

Barnen på Home of Hope drömmer om att få en bra utbildning. Flera av de äldre flickorna vill bli sjuksköterskor, de yngre lärare. En av pojkarna -Shree vill bli socialarbetare och en flicka -Samjhana, vill bli polis. Förhoppningen är att de ska kunna kunna gå i skolan, utbilda sig och komma tillbaka till byn och jobba där. De två äldsta barnen slutar det som betecknas som grundskola till våren, efter det får de börja jobba eller fortsätta läsa vidare, de är då 16-17 år.

Här är lite bilder från skolan i Ratankot. Den är tillfälligt uppbyggd och består av tält, presenningar och plåt. Det byggs en ny skola som de hoppas ska står färdig efter årsskiftet. Varje morgon är det samling på skolgården. De ställer upp sig i raka led, därefter kontrollerar en utvald elev sina klasskamraters händer och fötter för att se att de är rena. De gör lite gymnastik övningar och avslutar med att sjunga den nepalesiska nationalsången. Det finns en rektor och ett par lärare till jobbar på skolan, de har dock behov av fler. Läraren går mellan de olika klasserna, föreläser och ger uppgifter att jobba med. De som kan har skoluniform, de går i skolan kl 10-16, det ges tillfälle för en lunchrast, och en del går hem och äter, de flesta är dock kvar i skolan, det serveras ingen skollunch. Barnen som går här är 5-14 år.

Lite bilder från klassrummen. Barnen var så stolta och glada över sin skola. Då väggarna är väldigt tunna så hördes allt även från klassrummen bredvid. Det är mycket högläsning, alla läser högt tillsammans eller var och en läser i sin bok, fast högt. När de svarar läraren reser de sig upp ur bänken. Det var ordning och reda, ingen pratade utan att fått tillåtelse och alla föreföll väldigt uppmärksamma på det läraren berättade. De skriver av mycket ur läroböckerna, kopierar texten till sina skriv häften.

Jag och Morgan besökte alla klasserna, berättade och gav lite tips på egenvård i förkylningstider. Jag hade sedan en liten "skolsköterskemottagning". Det var några infekterade sår och bett som jag rengjorde, en del hudproblem, någon ögon infektion etc. Inga allvarligare saker. Vi använde lärarrummet som mottagningsrum, en av lärarna hjälpte oss att översätta från engelska till nepali. Jag försedde dessutom rektorn och expeditionen med förbandsmaterial och en del receptfria mediciner som kan vara bra att ha när olyckan är framme.

Jag besökte också skolan i det som kallades Upper Ratankot. Som namnet avslöjar så ligger den byn ytterligare en liten bit upp i bergen. Det tog en timme för mig att gå dit, jag hade tur som träffade på Brecht, han var bekant med omgivningarna och visade mig vägen. Han och hans flickvän Marischa jobbar ihop med ett projekt som ska bygga upp byns "kommunhus", samt jobbar med ett projekt som har tagit fram en husmodell som ska kunnas byggas billigt. Han är från Belgien och är lärare, hon är från Indien och är arkitekt. Han har tidigare jobbat mycket med ett vatten/toalett projekt i Ratankot, vilket innebar att de hjälpt till att ta fram material och hjälpt dem bygga toaletter. Alla familjer i Ratankot (innan jordbävningen) hade toalett, projektet startades 2011 via de fyra bröderna Lama, liksom alla projek i denna by och dess omkrets gör.

I denna skolan gick det ca 35 elever, det var bara 24 st där denna dag. De var inte så gamla, de flesta var nog upp till 10-11 år. Alla barnen kunde mycket bra engelska. Jag gav samma tips och råd som jag gjort tidigare, hade en lite mottagning efter, delade ut pennor och tvål. Dessutom kom det mammor med små barn och äldre damer som ville bli undersökta då de hört att jag var där en stund. Jag försedde även denna rektor med en hel del förband, elastiska lindor och receptfria mediciner.

Det finns en del bildtext till bilderna nedan, men det är oklart om den blev synlig så jag skriver det här igen. Det är en fin utsikt över berg och dalar, trots en mulen dag. När det är klart och soligt ser man höga snöklädda toppar omkring detta, och det är utsikt mot den kinesiska gränsen.

Barnen på Home of Hope är så flitiga med läxorna. De går upp vid 06- tiden och efter morgonbestyr och en kopp te gör de läxor minst en timme även på morgonen, sedan gör de hushållssysslorna. Vi 09 äter de frukost, ris och dal - en gryta på bönor och linser. Sedan byter de till skoluniformen och går till skolan. När de kommer hem vid 16 får de mellanmål. Gör läxor igen innan hushållsbestyr eller tvättning av kläder. Därefter hjälper de till att förbereda middagen som äts vid ca kl 20. Men innan dess är det ännu mer läxläsning. Alla hjälps åt. Fotot visar läxläsning i flickornas rum.

Home of Hope

Tro, hopp och kärlek är ju lika basalt som rent vatten, tvål och elektricitet. Det går att åstadkomma ganska mycket med dessa ingredienser, det sistnämnda - elektricitet, kanske underlättar mer än vad det är en livsuppehållande nödvändighet, men i hemma i västvärlden är det nog att betrakta som en självklarhet idag 2016.

Vardagen på landsbygden i Nepal är som ni förstått förenat med en hel del utmaningar, och jag som bara är på besök, fick bara en liten glimt av hur hårt det faktiskt är att leva så. Jag hade dessutom förmånen att få bo i ett fint, rejält stenhus, med ett tätt fint rött plåttak, fönster och dörrar att stänga, en säng att sova i och med rinnande vatten inne i huset. Elektriciteten kom och gick, men vi hade ström flera timmar om dagen. Många, många bor så mycket enklare och mer tillfälligt eftersom många hus rasade sönder i förra årets jordbävning. De har svårt att få pengar för att bygga upp husen, några gör det dock, men en hel del måste använda pengarna för sitt dagliga bröd istället.

Jag återvänder hem till elektricitet, varmt vatten, toalett, och varor att handla i en affär, jag har nog med kläder, skor och prylar, jag kan ägna min fritid åt annat än att bara finna föda för mig och min familj. Jag är rik på bekvämlighet.

Dessa människor må bo så mycket enklare, ha det så tufft i vardagen, men de har ändå alltid ett leende, ett vänligt ord, tid för en kopp te, bjuder på det de har, tittar aldrig på någon klocka, de är så fyllda av tro, hopp och kärlek. Home of Hope är är ett hem överfyllt av tro på framtiden, hopp om en bra tillvaro och massor av kärlek.

Jag visar lite bilder här, utan kronologisk ordning, för att visa lite av byn och arbetet jag och Morgan tog del av och gjorde tillsammans med Shyam, Asha, Sopie och Johan och många, många fler som gjort detta möjligt. Bildtext finns.

Vackra, fina risfält!
Enklare bostäder. Det ser inte så lätt ut att bo i när regnet öser ner och kylan kommer.
Härlig ledig dag för barnen på HH. Lördagar är fritt från skolan. Vi spelade badminton på baksidan.
Vacker morgon vy från framsidan.
Min säng, jag hade myggnät för min spindelskräck!
Tvätten torkar, men pga all fukt och regn så tar det flera dagar för tvätten att bli torr, eller så går de i fuktiga kläder, därför tyckte vi det var en viktig rutin att byta kläder till natten.