Packar, packar och packar om igen!!

Med knappt en vecka kvar till "Take off", har de riktigt konkreta förberedelserna börjat. Jag har samlat in skänkta bebiskläder, mössor, filtar och underkläder, nu ska jag bara försöka få med mig allt, men jag tycker jag börjar bli lite proffs på stora packningar!!! 


Jag säger som de flesta säger när barnen börjar bli större:" har de verkligen varit så här små!!! "
Vilka små söta bebiskläder, tack alla småbarnsföräldrar som skänkt och ni som stickat och lagt tid och möda på det ❤️🙏🏾. 

Vaccumpåsar är perfekta att packa i, stoppa in allt, tryck ner i väskan och sug ur all luft med dammsugaren!! Då får det plats med mycket!! Tyvärr är det ju vikten som stoppar mig från att ta med så mycket, och det är mycket mer som ska med!! Qatar har dock sponsrat med lite extra vikt. Även denna gång har jag fått en del sjukvårdsutrustning till skänks som annars skulle slängts. Jag har fått resväskan, och jag blir skjutsad till Stockholm. Flygresan, boendet och kost betalar jag med pengar från ett stipendie jag fått - Signe Torfinns stipendie. Tiden och jobbet där är volontärarbete. 

Jag har också denna gång fått pengar donerat, det blir ett generöst bidrag till The Fortress flickorna, så jag ska kunna köpa mediciner, sjukvårdsutrustning, vård och omsorg för i samband med deras förlossning. I Uganda betalar var och en sina saker, från bindor, underlägg, rakblad att skära navelsträngen med och handskar till barnmorskan. Mödravård och sjukhusvistelse är också kostsamt. Vill du vara med och bidra så går det batt swisha mig eller betala in till The Fortress direkt!! Jag funderar också på att köpa kondomer  och ha med mig, eller om det finns på plats? Oavsett så tänker jag köpa hygienprodukter och annat vardagligt till flickorna på The Fortress för skänkta pengar. 

Jag äter också sedan några veckor tillbaka Lariam, malariaprofylax. Jag har fått mitt Visum och såklart det viktigaste för att få komma in i landet- intyg på att jag vaccinerat mig mot gula febern!! Jag har också många andra vaccinationer, en del sedan tidigare, andra fick jag komplettera. Det är Hepatit À och B, kolera, difteri, stelkramp och polio, jag har druckit vaccin mot Tyfoid och och något annat!! Det finns många sjukdomar vi i västvärlden lyckats utrota!! 

För ett år sedan läste jag kursen Global Hälsa i Jönköping. Den handlade om hälsovård, sjukvård och förlossningsvård i låginkomstländer. Mödra -barna dödligheten är stor ute i världen, att överleva sina fem första år ingen självklarhet, utan förenat med stora risker för så många. Det ska bli så spännande att få bekanta mig med Afrika som kontinent, Uganda som land och The Fortress i Kampala som hem för blivande och nyblivna unga mammor. 

The Fortress Sweden Uganda

Ett fantastiskt möte som resulterat i ett spännande  äventyr !! 

 
För drygt ett år sedan fick jag nöjet att möta lilla Cloe. Jag fick vara med just i det magiska ögonblick då hon tog sitt första andetag, och just då bestämde sig för att göra Evelina och Andreas till föräldrar. Evelina visade sig vara en härligt, energifull och sprudlande ung kvinna som drev ett projekt i Uganda för gravida tonårs flickor!! Tycke oss emellan uppstod.......
 

The Fortress Sweden är en svensk stiftelse som tillsammans med organisationen Woman Of Purpose International W.O.P.I, driver hemmet The Fortress i Kampala, Uganda. Det är ett akut boende för flickor i tonåren, där de får bo runt sin beräknade förlossning för att få hjälp och stöd praktiskt, medicinskt och socialt. 

 

The Fortress har plats för ca 10 st flickor, men håller nu på att samla in pengar för att kunna bygga ett större hus. Behovet är enormt. På plats verkar barnmorskan Josephine, detta är i mångt och mycket hennes verk och dröm. Hon är från Uganda, kan språken, kulturen och har många kontakter, med sjukhus, kvinnor i slummen och flickorna. Hon bor på hemmet, sköter hembesök, mödravård, utbildning och uppföljningar. 

När flickorna åker till sjukhus för att föda måste de ha med sig sterila handskar till barnmorskan, rakblad att skära av navelsträngen, bindor och underlägg som samlar upp blod och fostervatten. Tänk att vara 16 år, kanske våldtagen, ofrivilligt gravid, utslängd från hemmet av sina föräldrar, ensam, rädd och dessutom ska betala sina sjukhuskostnader! Ingen situation man önskar sina flickor!! På The Fortress får flickorna hjälp med att ta med sig materialet, transport till sjukhus och mödravård

 

I våras erhöll jag Signe Thorfinns stipendie så jag nu kan åka till Uganda, Kampala och The Fortress. Under ett par veckor ska jag hjälpa Josephine och flickorna på hemmet. Jag ska utföra lite enkel mödravård, ge flickorna utbildning inför stundande förlossning, det väntade moderskapet, babyskötsel, allmänn egenvårds skötsel och såklart få följa med till förlossningen när det blir dax att föda!!! Det ska bli fantastiskt spännande!!

Stipendiet täcker min flygresa, boendekostnad, visum och vaccinationer. Jag har tagit semester från mitt arbete, och arbetar gratis på plats, som volontär. Min familj ställer alla upp på detta, då det såklart blir lite mer hemmajobb för alla här hemma! Men det känns viktigt och angeläget, berikande och spännande för hela familjen. 


En hel del släkt och vänner har redan skänkt pengar, kläder och grejer! Tusen tack allihop, jag vågar knappt ens nämna ordet insamling igen!! Men alla fantastiska människor som nu vill hjälpa till att ge dessa flickor och deras bebisar en bra start i livet är såklart såååå välkomna att skänka pengar! 
 

Detta är exempel på vad pengarna går till! Jag ska för insamlade medel köpa hygienartiklar till flickorna, sjukvårdsmaterial, mediciner om det behövs. Eventuellt överskott sätter jag in till The Fortress så de har till framtida "mammakit", transporter och mödravård, allt vi i Sverige ser som självklara, särskilt när vi ska föda barn!!! 

 
Länk till hemsidan www.thefortress.se finns  HÄR,  sätter ni in pengar direkt på deras konto, så skriv gärna ert namn OCH mitt namn så vet The Fortress att pengarna kommer från min insamling.
Den som vill swischa mig direkt gör det på 070-515 82 42. 
Har du tunna mössor eller filtar, sköna, enkla bebiskläder att skänka får gärna skicka PM på mail, messenger, sms. Välkommen att följa resan på instagram:  enklassisksvenska

Äventyret börjar den 3 oktober!! 
Taggar: Uganda, the Fortress, volontär, volontärarbete;