Varmt välkomnad

Det är en fantastisk känsla att bli välkomna tillbaka till sitt födelseland på detta sätt. Alla vi möter är så måna om att vi verkligen ska känna oss välkomna. Minyoung och hela hennes familj som ordnar denna resa och Touren gör det volontärt, de har lagt ner en massa tid och kraft, hittat sponsorer och ger oss av sin kunskap och tid. Hela familjen är involverad, maken är med oss liksom, två tonårsdöttrar och två syskonbarn. De har växt upp i USA, pratar flytande koreanska och amerikanska, tolkar och hjälper oss tillrätta. Ungdomarna är så mogna, duktiga, roliga och hjälpsamma på alla sätt, inte en suck eller ett klagomål. 


(null)

(null)

(null)

Förutom alla sevärdheter vi varit på, alla restauranger, alla butiker, alla våra gruppsessioner vi haft och uteställen vi varit på, så har vi också varit inbjudna  till en hel del tillställningar. 


Vi var inbjudna till en gudstjänst hos en församling som sponsrar vår återresa. De bjöd på fika, frukt och hade gjort en jättefin musikaluppsättning om Josefs liv. En barnkör sjöng typiska koreanska barnsånger, och vi fick se en traditionell dans som utförs innan ett bröllop, samt lyssna till en känd operasångerska sjöng väldigt vackert för oss! 

Dessutom fick vi oss en rejält eldig predikan i över en timme!! 

(null)


(null)
(null)
(null)

En eftermiddag och kväll tillbringade vi i en värdfamilj. En familj som knappt aldrig hinner ses själva eller kan umgås för att arbete och studier tar all deras tid. De avsatte en hel söndag till oss. Vi var inbjudna till deras hem (alla hade varsin familj), de bjöd på typiska koreanska maträtter och snacks, tog med oss och visade oss runt i stan. Så otroligt välkomnande att öppna sina hem, berättade och svarade på alla våra frågor och lyssnade på oss när vi berättade om vårt land och våra seder. Som om vi varit iväg på en lång resa och nu kommit hem för att berätta hur det varit.  De bjöd oss på en helt fantastiskt fin middag på kvällen ute på en restaurang. Vi var tre adopterade (jag, Meeja från Utah och Heather från Michigan, med våra två värdar som var vänninor med varann). Vi fick träffa deras män och barn, allt var väldigt givande, vi fick en unik inblick i vardagslivet hos en familj. 

(null)
(null)

(null)

(null)

Vi har fått träffa en kvinna som lämnade bort sitt barn för snart 20 år sedan. Hon berättade under vilka omständigheter hon levde under just och varför hon tvingades lämna bort sin dotter. Hon berättade om hur hon haft det och hur hon kunnat förändrat sitt liv sedan dess. Hon letar nu efter sin dotter, men adoptionsagenturen sätter stopp i väntan på att dottern hör av sig själv. Det var väldigt känslosamt för oss alla att höra henne berätta, svara på våra frågor, och vi kunde också ge henne tröst i att förlåta och berätta att vi fått ett bra liv. 


Idag har vi besökt en polisskola. Varför kan man undra?! Lokala poliser har en nyckelroll, både eftersom det ganska ofta är de som hittar eller tar hand om övergivna barn som hittas, men det är också till polisstationen man går för att börja sin eftersökning. Saknade personer eftersöks, DNA test tages etc. många som fick lyssna på föreläsning av Me and Korea som organisation hade aldrig träffat en adopterad eller tänk tanken att det förekommer eller finns. Än mindre att vi återvände. Vi blev mycket väl mottagna där. De hade förberett allt väldigt väl. 


(null)


(null)

(null)

(null)

Tolkarna var två nervösa, högtidliga och unga pojkar. De hade tränat och förberett sig länge för detta. 

Vi fick oss en lektion i självförsvar! En tuff tjej visade olika försvars tekniker. Därefter fick vi lära oss skjuta med elpistol, ett par av oss fick känna hur det kändes att bli skjutna. Den aktiviteten var väl mest för att det var spännande. 

(null)


(null)Personligen blev det känslosamt och kändes rörande när vi fick lyssna till en konsert med ett storband. Dels för att jag växt upp med brassbandmusik, eftersom min pappa varit dirigent i ett brassband under hela min uppväxt, och jag själv spelat lite grann, men också för att de spelade ett mycket fint ABBA potpurri. Dancing Queen var min och Mickes bröllopsvals!! Det kändes sentimentalt och väldigt fint att få lyssna på detta i Sydkorea, och så positivt överraskande otippat. Midsommarafton 2018

En ovanlig och trevlig midsommarafton i Seoul. Vi var fem stycken som åkte med ledaren Minyoung till vår adotionsagentur Social Welfare Society- SWS idag på fm. De tog emot oss mycket väl och hälsade oss formellt tillbaka till Korea. Vi fick titta i våra dokument. Ingen av oss hade nya uppgifter. Vi är också de som är bland de äldre på denna resan, vilket kan förklara de knappa uppgifter som finns. Jag fick dock se orginalfoton, samt ett jag aldrig tidigare sett när jag är riktigt liten. Det var också helt overkligt att få se de foton mamma och pappa skickat in när de ansökte om adoption. Det är alltså nästan 50 år gamla foton de tagit på sig själva och sänt till Korea, och de finns där än idag i deras arkiv!! Det har alltså hänt på riktigt! (null)

(null)

De hade två avdelningar för bebisar som vi fick besöka, men inte fotografera. Det fanns idag 15 st små bebisar under 6 mån där som alla togs väl hand om av personal. Jag blev glatt överraskad av att de gullade, kelade, pratade och höll i bebisarna precis som om det vore deras egna. Jag hade föreställt mig att de ligger ensamma och gråter i sina sängar. Än idag är det tabu att vara ensamstående mamma i Korea. 


(null)


Vi blev därefter bjudna på en jättefin lunch - korean barbecue. Tunt, skivat font kött grillas vid bordet och man äter det med massor av tillbehör. Det var fantastiskt gott!! 

(null)

(null)


Efter det shoppade vi lite souvenirer, strosade runt på stan, drack kaffe och bara insöp miljön, innan det var dags för det officiella öppnandet av Mosaic Tour 2018!! Vi gick igenom en del seder och bruk vi måste kunna. Prata tyst på tunnelbanan, aldrig hälla upp alkoholhaltig dryck till sig själv, alltid ta emot en gåva med två händer och hälsa med två händer. Man säger heller aldrig förlåt om man råkar springa på någon eller trampa någon på tårna på gatan eller i tunnelbanan, det är helt enkelt något man får räkna med här. 

Sydkorea är fem gånger mindre land, men har tio så många i befolkningen. Bara i Seoul bor det 10 miljoner i innerstan!! 

(null)


(null)

(null)

En spännande midsommarafton, även om jag saknar familjen hemma i Sverige! Avslutar med en kvällsvy över Seoul denna magiska midsommaraftonsnatt 2018. 

(null)Taggar: Sydkorea, adopterad, återresa;

See you in Seoul!

Känsliga följare varnas! Nu blir det såklart väldigt mycket Sydkorea under den närmsta tiden! Men det är ju bloggens syfte. 


Jag får väcka liv i bloggen som en gång skapades, just för att berätta för er andra, men också själv närma mig och skapa en relation till ämnet adoption och acceptera att JAG ÄR ADOPTERAD! Jag är född i ett annat land, i en annan världsdel, av en annan etnicitet, av en annan kvinna, och det är vid snart 50 års ålder dags att förhålla mig till det faktum. 


Så efter många års närmanden är det nu dags! Att återvända! Jag kommer skriva av mig här, dels för att själv ha som dagbok, kanske mina barn och övrig familj, men kanske också för er alla därute som har en relation till adopterade och adoption. 


Att återvända till Seoul och Sydkorea känns helt overkligt! Att dagen kommit och att jag är på väg. Ofattbart, lite sentimentalt och spännande. Det ska bli roligt att träffa andra adopterade, vi är 28 st i gruppen som ska resa runt i tio dagar. Det känns skönt att bara få följa med, att vara en deltagare utan organisationsansvar och utan att behöva tänka på logistik och uppgifter som ska göras. Mina senaste resor har inneburit en hel del organiserande och jobb, men nu ska jag bara vallas runt och hänga med, det blir säkert en tålamodsträning i sig!! 


(null)

Det är mycket Sydkorea nu. VM spelas i Ryssland, Sverige mötte Sydkorea i mån i premiärmatchen och vann med 1-0 efter en straffspark av Granquist. Det ska bli kul att se hur VM uppmärksammas i Korea. Det är dessutom en minst sagt politisk spännande situation på Koreahalvön just nu iochmed att Nordkorea lovat jobba för en nedrustning och träffat USA:s president. Koreansk mat är modernare och mer inne än någonsin och tidningar och nyheter är fyllt av reportage av Korea, även med mig inblandat. 


(null)

(null)

(null)

Denna resan ordnas av amerikansk-koreanska organisationen "Me and Korea", jag ansökte i höstas och fick besked efter nyår att jag kommit med. Det är 25 amerikaner, 2 danskor och jag som är ensam svensk. Alla gör sin första återresa och jag tror att jag är äldst, vi är alla födda och adopterade från Sydkorea. 


Jag tror personligen att det kan vara bra att göra en första resa i ett sådant här sällskap. Vi har alla tampats med samma frågor och tankar, som ingen annan riktigt kan sätta sig in i. Att få ventilera det och vad som kommer kännas när vi nu återvänder tror jag vi kan ta oss igenom bäst tillsammans. Nästa resa kan säkert göras med familjen, när den första känslostormen lagt sig. Om det känns något alls...... och då bör det kanske analyseras!! 


Jag har inga förhoppningar eller förväntningar mer än att få se det land jag är född i. Jag kommer tänka att här skulle jag växt upp, här var det meningen att jag skulle skapat mig ett liv, hur hade det blivit?!?  Å andra sidan var det ju inte meningen att jag skulle göra det, för min existens var inte tänkt alls, så det är en motsägelse. Inget var tänkt, men det blev så bra ändå. 


Jag var varken nervös eller hade någon särskild resfeber. Jag har rest en del själv, och kände inte att det var något särskilt förrän vi egentligen kom till flygplatsen. Där när jag sa tack och hejdå till mamma o pappa som körde mig dit kändes det lite speciellt. Att de snart på dagen hämtade mig i samma stad för 46 år sedan känns overkligt. Nu lämnar de av mig för att jag ska återvända. Det kändes rörande. Jag läste också ett gammalt blogginlägg skrivet av en kollega för några år sedan om hur han hämtade sina barn i Seoul. Jag läste det för jag ägnade flygtiden åt att rensa min mobil så jag får utrymme till massa foton jag ska ta. Då kom det några tårar, han skrev som jag tror mamma o pappa skulle uttryckt sig om de hade bloggat på sin tid. Allt känns overkligt. Jag är så gammal idag, snart 50, med egna stora, barn som snart är vuxna, men alla förblir vi våra föräldrars barn oavsett ålder. Så är det säkert också för den kvinna som en gång födde mig. Alltid mamma i hjärtat......


(null)


(null)

(null)

Detta var några funderingar såhär på Helsingfors flygplats där jag landade redan tidigt i fm kl 11 lokaltid, en timme före svensk tid. Flög kl 8:50 från Landvetter. 

Flyget till Seoul avgår 17:30 finsk tid, flyger direkt och landar 8:20 på Incheon i Seoul lokal tid, sju timmar före svensk tid. 

Nu ska jag läsa igenom Tourprogrammet ordentligt! 

See you i Seoul!


P.s följ gärna resan på instagram: "enklassisksvenska"
Taggar: Sydkorea, adopterad, adoption;