Avslutningsdag #10


Lördag 30/6 2018 Seoul


Träff i lobbyn vid 10. Vi gick till ett buddistiskt tempel- Jogesa Temple,  mitt inne i centrala delarna av Seoul. Vi besökte också en staty som upprättats till minne/ära över alla de unga koreanska kvinnor och flickor som kidnappades och hölls som sexslavar till de japanska soldaterna under Japans ockupations- comfort Woman eller trösterskor som de kallades. Statyn står mittemot den japanska ambassaden, varje onsdag demonstrerar kvinnor vid statyn för att få en officiell ursäkt och ett erkännande att det har hänt. Läs gärna den hemska men väldigt bra boken Vit Krysantemum som handlar om ett syskonpar som blir grymt utsatta. Det koreanska folket och Korea som land har en grym och hemsk historia, och även idag är ju halvön utsatt för politiskt läge som påverkar hela världen. 

(null)(null)

Lägg märke till den lilla fjärilen i bröstet på kvinnans skugga. 
(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

Vi fick en jättefin lunch på ett hotell. Därefter var det fri tid, jag och Meeja gick och shoppade lite souvenirer. Sedan träffade vi Matt och vi gick vidare till shoppingstråket nr 1 Myeondong. Skyskrapor och matstånd och alla butiker du kan tänka dig. Vi stötte på Peter och Jeoffrey också och strosade runt några timmar. Mysigt och trevlig shopping! 


(null)


(null)

(null)


(null)

(null)

(null)

Gjorde mig iordning för banketten. Tog min nyinköpta Hanbok, en modernare variant av Hanbok än de traditionella. 


Det blev en överdådig middag, många tal och en fin avslutning. Alla volontärer, sponsorer och biologiska familjemedlemmar var inbjudna. 

Efter middagen, fotografering och presentutdelningar gick vi åter ut på stan för en sista Noribang dvs kareokekväll tillsammans! 


(null)


Vi var några stycken som köpt och klätt oss i Hanbok.

(null)

Vänner! 
(null)

Fat med alla gruppmedlemmarna namn målade, en gåva till volontärer och ledare.

(null)

Dukat för bankett
(null)

Jag och tre av ungdomarna! 
(null)

Jag och arrangören Minyoung! 
(null)

Jag och Meeja från Utah! 
(null)

Gruppfoto från bankettkvällen! 


Taggar: Sydkorea, adopterad, adoption, återresa;

Meaningsful place #9

Dagboksanteckning från Fredag  29/6 Seoul


Åter i Seoul. Känns lite som hemma. Börjar få lite grepp om staden, men den är väldigt, väldigt stor!! Olika stadsdelar är väldigt olika. Stadsdelar med New York skyskrapor, till mer det klassiska asiatiska kaoset med plastmöbler och gatuståndsmat. Mysigt och kul att kunna välja. Allt är rent och snyggt, organiserat och välkontrollerat. 


Sov länge. Idag har vi vår privata egna dag att göra något vi själva vill. De flesta ska till ett ställe, sjukhus, barnhem där de bott eller träffa sin biologiska familj. Flera har fått återförenas med dem. Jag mötte " min volontära översättare och guide" Jeongsook Lee i lobbyn kl 10.00. En kvinna några år yngre än jag själv. Hon var också med till Paju, och hjälpte till med översättning till hela gruppen. 


(null)


(null)

Vi tog taxi till Sajdik kvarteren där vi var tidigare i veckan. Det ligger nästan mitt i det centrala Seoul nära palatset. Besökte polisstationen, vilken jag skulle hittats på trappan till. Det var dock inte längre samma byggnad som 1971, men en av de äldre polismännen erbjöd sig att följa med och visa var den gamla låg, det var alldeles i närheten. När han stannade och visade var den legat blev jag stum av förvåning! Gissa vad som låg där idag?! Ett tibetanskt yogacafé!! Det kändes som karma, att upptäcka de buddistiska böneflaggorna, få sippa på en chai, känna lukten av sandelträrökelse var verkligen som att komma hem igen. 


(null)(null)


(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

Jag förstår att allt är tillfälligheter, men tala om att allt känns välkomnande och som att omslutas av en famn av alla goda saker i Seoul som jag tycker om och som ger mig en bekant känsla. Att dessutom besöka platser jag faktiskt varit på som bebis bekräftar att jag haft ett liv innan Torslanda, Göteborg, Gnosjö och Sverige. Detta har hänt på riktigt, jag har funnits här. Jag känner igen namnen på gatan, på polisstationen som det står om i mina papper. Det känns bra. 

Jag gick tillbaka till det sjukhus jag varit på tidigare i veckan också som nu är ett bibliotek. Jag skrev om det i tidigare inlägg, det låg på samma gata som polisstationen. Vi strosade runt ett tag i dessa kvarter och det kändes väldigt bra. Här skulle jag lätt kunna bo! 
(null)

(null)

(null)

(null)

Detta foto är utanför det som 1971 var Seoul Childrens Hospital och dit jag först kom efter att kag blivit hittad.

Jag hade inte så mycket mer planerat som jag ville göra som hade med min bakgrund att göra pga att jag helt enkelt inte har några fler uppgifter. Jeonsook arbetar på en klinik som gör UV behandlingar mot div olika åkommor. Det är som en lyxig hudklinik och hela kvarteret är fullt av olika företag som har med skönhet och hälsa att göra. Hennes chef hörde talas om mig och sin anställdes engagemang för oss adopterade så han bjöd in mig till ett besök på kliniken där hanockså ville bjuda på behandlingar. 


(null)(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)


Det är behandling mot rynkor och åldersfläckar så det passade ju mig utmärkt, samt att min rygg fick en behandling mot smärtan i ländryggen. Man behandlas med UV strålning under ca en kvart. Han började med att bjuda på hela taxi resan dit, en timme genom Seoul. Efter behandlingen skickade han med sin yngre medarbetare och sitt visa kort och bjöd oss på en väldigt god lunch bestående av dumpilng soppa. Mando som dumplings heter på koreanska. Sedan fick jag en timme för mig själv och tog tunnelbanan hem till hotellkvarteren.


(null)

(null)

(null)

(null)


(null)

(null)


Nu är det snart dax för middag och grupp session igen. På gruppsessionen berättade alla vad de gjort och varit med om under "sin dag"! Spännande och känslosamt att höra alla berätta. Sedan dök plötsligt polisen från polisskolan upp igen. Han hade åkt flera timmar för att ge oss ytterligare en present var, en fint foto på oss under besöket. Minyoung fick en hel miniatyrmodell av sig själv till allas vår förtjusning! Tänk vad en mellanstadiekärlek (polischefen var ju kär i Minyoung från att de gick i samma klass i åk 4, och hade letat upp henne nu! ) kan leda till många år senare!!! 

(null)

Minyoungs barn pussar modellen av sin mamma! 
(null)

Polischefen och Jason som översätter! 

Efter ytterligare en händelserik dag som redan övergått i sen kväll blev det dags för pub med öl, Soju och självklart starkt kryddade kycklingfötter!! 


(null)
Taggar: adopterad, adoption, sydkorea, återresa;

Pohang Elementary School #8

Idag 28/7 besökte vi Pohang elementary school. Vi blev mötta av barnen, som hade radat upp sig, klätt sig fint och spelade i entrén. En liten blyg pojke var min och Heidis värd, han hade gjort en fin välkommen skylt och skulle guida oss genom dagen. 


(null)


(null)

(null)

Alla hade verkligen ansträngt sig. Rektorn höll tal. Han delade ut ett fint diplom till oss alla som vi fick ta emot på scen tillsammans med en gåva under en högtidlig ceremoni. Barnen hade en uppvisning i hopprep, deras ungdomslag jade vunnit junior VM i hoppreps hoppning. Sedan var det en grupp som sjöng och dansade. 

(null)


(null)


(null)

(null)

Därefter var det dags att göra våra lektioner. Vi presenterade oss och jag berättade om min familj och hur vi har det i Sverige. Jag visade bilder och trots att de inte var så gamla visade de stort intresse. På fm hade vi en lektion i åk 3 och på em i åk 1. Jag försökte göra det så lättsamt som möjligt och få med barnen på olika sätt. En av elevernas mamma var med och tolkade. Det blev bra, och kändes kul. I slutet av lektionen delade vi ut godis, kanelbullar och små presenter i form av klistermärken och suddgummin. Därefter åt vi lunch tillsammans med barnen. 


(null)


(null)

(null)

(null)

(null)


Alla här har skoluniform, det är en privat skola. De går i skolan 8:30-14 i lågstadiet. Det var en väldigt stor skola, tex sju klasser bara i åk 3, ca 30 st elever i varje. Det var klass 1-6 på skolan. Alla  var intresserade och roliga, kom och kramades, pratade, frågade. I båda klasserna fick vi massor av teckningar de hade förberett med. Vi fick presenter och vi delade ut presenter.


(null)

(null)


(null)


(null)

Nu har vi varit på en buss sedan klockan halv tre och vi är på infarten av Seoul, fem timmar senare. Massor av trafik, fyra filer men det rullar sakta på. Vi har ätit på ett rastställe. Alltså vilka fina toaletter och rastplatser de de har överallt!! 

(null)


Middagen! Nudlar med svarta bönor- black bean nudels! Jättegott!!
Taggar: Sydkorea, adopterad, adoption, återresa;