30 november 1996

Det var en kall och lite småregnig kväll, som snart skulle övergå i natt. Jag hade träffat mina föräldrar, och för att fira min förestående födelsedag hade vi varit ute och ätit på restaurang. Vi hade sagt hej då till varann, de var i Stockholm för att hälsa på mig, och bodde på hotell, jag skulle hem till mig. Jag älskar storstäder och jag  vet att jag njöt av att gå ensam till tunnelbanan. Njöt av att möta andra främmande människor som var på väg någonstans i kvällen, se alla ljus, känna alla lukter, så som en storstad luktar, att bara få strosa och vara helt ensam och anonym. Jag gick in i tunnelbanestationen, och möts av ett massivt vrål från under jorden. Ett taktfast stampande hörs som ur en gruva, det skriks och låter som en fanatisk hejarklack, fast jag urskiljer inte orden. Jag vet att jag tänkte på just fotbollshuliganer. Ju närmare ner i underjorden jag kommer, ju högre hörs oljudet. Dova stamp, som en marsch, rop. När jag kommer i trappan precis innan perrongen, där man för var steg ser mer och mer och perrongen blir synlig ser jag att precis hela utrymmet är fylld till bristningsgränsen av människor. Alla står vända med ryggen åt det håll jag kommer från, vända mot andra uppgången. Alla har höger hand lyft i den klassiska Hitler hälsningen, alla skriker "Heil Hitler", alla stampar taktfast på stället. Föreställ er hur detta låter nere i tunnelbanan. Ekot, taktfast marschstamp, hundratals som i en stämma skriker "Heil Hitler" en gång i minuten. Alla jag ser har rakade huvuden, alla har kraftiga kängor, och det dryper av ondska. Jag har klivit rakt ner i lejonkulan.
 
Bilden är från tunnelbaneträngseln efter Stockholm Tunnel Run -  gemytlig löparträngsel, och där det dryper av svettlukt.
 
30 November är Karl XII dödsdag, och har upptagits av rasister/nazister som en dag att fira. Jag vet inte historien bakom detta eller hurvida det stämmer, inte heller om just denna kung Karl var rasist eller ej,  eller vad det är de firar. Jag vet att denna dag, detta år för länge sedan blev jag våldsamt rädd. Jag kände ren och skär skräck, och ondskan fanns i luften jag andades. Jag hade råkat komma mitt i en sorts manifestation, demonstration eller firande, vad vet jag. Från den dagen blev Stockholm mer skrämmande, och allt jag tidigare företagit mig i lantlig naivitet försvann. Att åka tunnelbana ensam mitt i nätterna blev mindre självklart, att promenera hem ensam, att strosa själv blev plötsligt mer hotfullt. Tidigare hade jag bara njutit av detta, men jag blev brutalt påmind om att det kan vara farligt. Jag tror att många hade känt som jag, blivit vettskrämda. Det har inte bara med mitt utländska påbrå att göra,  även en "vanlig svensk" hade gissningsvis blivit lite kall om tårna, men jag backade sakta och långsamt bakåt och upp igen. Bara ingen får syn på mig, bara ingen ser mig...........Detta utspelade sig för väldigt många år sedan, men det hade kunnat vara idag.
Sällan har jag känt mig så sårbar, jag känner återigen skräcken, bara av att skriva ner minnet. Jag tänker på denna händelse ibland, inte bara detta datum. Tänk att det var så, då, under andra världskriget, detta var vardag i Europa 1940, detta är vardag i många länder idag, detta kan bli vardag igen -  i Sverige.

Men idag är det inte bara 30 november och en sedan länge död kungs dödsdag, idag är det också första advent och i många hem tänder vi första ljuset. Advent betyder ankomst - väntan - förväntan! Kanske förväntan på en ankomst om förändring. Vi kan var och en förändra attityder, i liten skala, så att det inte behöver bli som ovan. Jag hoppas rasister och nazister kan räkna med förändring, mot främlingsfientlighet och utanförskap.
Taggar: Sydkorea, adopterad, adoption, familj, smälta in, vardag, vuxen adopterad;

Ibland blir det inte som man tänk sig

Jag delade mitt förra inlägg på bloggen på facebook, det brukar jag göra, och fick en hel del kommenterar där, vilket är jättekul. En av kommentarerna fastnade i huvudet direkt, och gjorde att jag började tänka massor. Jag skrev om hur min skada gjorde att jag inte kunde springa som planerat, utan var tvungen att gå hela loppet, men vilket gav mig en helt annan och ny upplevelse! Mycket mer fantastisk än jag trott, och jag fick ut något helt annat av loppet än det jag hade tänkt från början. Kommentaren löd: " Ibland blir det inte som man tänkt sig, ibland blir det så mycket bättre". Och det är ju så sant!!!
Och det gäller ju det mesta i livet. Nu handlade det om ett simpelt löplopp, men för att koppla det till denna bloggens tema så är det en så självklar rubrik. "Ibland blir det inte som man tänkt sig"...... Det är väldigt få som från början planerar att adoptera ett barn. Jag tänker mig att de flesta heterosexuella par först och främst tänker att de vill gärna ha ett barn tillsammans och planerar att få det på den konservativa vägen, innan adoption blir alternativet. Kanske görs också en mängd behandlingar för att med assistans försöka få barn, innan adoption övervägs. Det kan alltså i många fall vara tredje eller fjärde alternativa vägen att få barn på. Men............" ibland blir det så mycket bättre". Det kan faktiskt bli en fantastisk upplevelse, en annan än den man först tänkt sig, man upplever andra saker på vägen än det man planerat och kanske ger det helt andra vyer och aspekter. Det kanske tar mycket längre tid än planerat att komma i mål, men känslan att komma i mål är likväl fantastisk, eller än mer överväldigande.
 
Det kan ju gälla de flesta svåra saker livet bjuder på. Alla gånger jag själv tänkt: "varför drabbas jag av detta? varför just jag?! Men väldigt många gånger kan det dyka upp situationer långt långt senare i livet då jag fattar varför jag fick den erfarenheten. Det kan vara någon situation jag själv råkar ut för eller någon som står en nära, och då vet jag varför jag berikades med den svåra/tunga erfarenheten. Det kan också göra att jag har lättare att iallfall ha lite mer förståelse för andra som hamnar i liknande situationer. Allt är inte spikrakt, tack o lov för det! Ibland känns allt bara som en tjock dimma, det går inte att se konturer, vägen eller andra sidan, fast den finns där, det vet en ju. Avslutar denna sena kvällens vindlande tankar med ord som jag så många gånger hört och upprepar det ofta: "Det är vägen som är mödan värd!"
 
 

Stockholm Tunnel Run

Måste få sticka emellan med ett litet träningsinlägg, som inte alls blev någon träning eller tävling. Träning är ett av mina intressen, och jag gillar att träna det mesta. Nu blir det mycket styrketräning, yoga, löpning och skidåkning och mindre av cykling, simning och bollsporter, men jag hoppas på mer golf och ännu mer yoga i framtiden, det är väl just tiden som är sätter stopp för mer utövande. Men men.... I helgen var det iallafall dax för det enda och verkligen enda Stockholm Tunnel Run!! Invigningslöpning genom de nya tunnlarna i Stockholm - Norra länken. Loppet ska aldrig mera arrangeras och jag och min man har varit anmälda till detta loppet i över ett år. Sist vi var i Stockholm för att springa fick jag vara publik pga en bihåleinflammation lagom till Lidingöloppet, och nu såg jag verkligen fram emot att delta i detta loppet. Men, pga en skada ska jag eller kan faktiakt inte springa. Ledsamt, men jag tänkte att jag kan ju iallafall gå. Dessutom skulle det vara konstverk i tunnlarna och att förena kultur och träning känns positivt!! Vilket lopp det blev !! Verkligen en upplevelse utöver det vanliga! Ca 42 000 anmälda löpare som skulle välla fram under Stockholma stad!! Massor av hög musik, alla klädda i neon gula västar och handskar, kallt och ruggigt väder men en varm och hjärtlig stämning!
 
 
Konstverket "Vatten" kom efter 2 km, det blev en ljusshow utan dess like men vågor som böljade fram, fiskar och båtar skapades av ljusstrålatna, och det kändes som vi var under vatten. 


Efter tre km kom vi till "Skogen". Stora träd och löv prydde väggar och mittremsan. 
Vid "Ängen" stod en kör och sjöng!! Färgglada fjärilar flög i taket. 
Plötsligt började det snöa, vi fick glögg och pepparkakor!! "Vintern" hade kommit till tunneln. När hinner man någonsin unna sig att dricka glögg och äta pepparkakor under ett lopp!?!! Mysigt. 
Konstverket "Vassen" såg super häftigt ut. Grönt lysande vass. 
Musiken var hög och inspirerande på många ställen, alla var glada, tjoade och hejade. Vid ett par tillfällen mötte löparna varann och då skreks det rejält åt varann "på andra sidan"!!! 
Fräckt att löpa/gå i en tunnel. 
Plötsligt hördes ett dovt mullrande ljud, som växte i styrka och tilltog och tilltog, vad kommer nu tänkte jag!! Plötsligt stod de där:

Ett jättegäng med slagverk av alla de sorter!! Dansade och spelade! Mäktigt värre!! 
Rasmus, Micke, Daniel och jag innan start i Värtahamnen.  
Vilket härligt och roligt lopp det blev trots att jag inte kunde springa, det kändes ok att gå, jag hann njuta av stämningen och ta bilder utan att hetsa, men visst är det lite ovant. Längtar tills jag kan springa igen.......blir det ett jubileums lopp i framtiden kan jag verkligen rekommendera att delta!!! 
Taggar: löpning, svensk klassiker, träning;