Global hälsa

Höst! Härligt mysig, men också mörk, regnig och blåsig. Sitter utanför yogastudion denna tidiga mörka mycket regniga morgon och ska strax kliva in i värmen, mjuka lampskenet och den speciella doften av rökelse. Kroppen ska värmas upp, muskler böjas och tänjas, leder och ligament ska sträckas, andningen bli djup och metodisk. Sinnet ska lugnas, ju stressigare tillvaro ju viktigare att ta sig tid för att koppla av.

Denna veckan har jag åkt fram och tillbaka till Jönköping varje dag för att delta i en utbildning som handlar om global hälsa. Vi har läst och fått lära oss massor om olika infektioner, viroser och i vilka miljöer dessa lever i för att kunna angripa människan. Tyvärr är det ju alltid de redan mest utsatta människorna som blir angripna. Krig, flykt, fattigdom och naturkatastrofer ställer till så mycket sjukdom och död förutom all psykisk ohälsa och social splittring som det medför. Barn dör av enkla sjukdomar för att de inte får mediciner och vård, som egentligen inte är avancerad.

Vi är ett tjugotal entusiastiska deltagare, alla med målet och drömmen att ge oss ut i världen och göra en insats för dessa. Det är fantastiskt att träffa så många äldre pensionerade kvinnor som nu ska ge sig ut på sina första uppdrag i Afrikas terräng, det är otroligt inspirerande! Det är inte försent!! Dessutom har ju världen kommit hit och det finns massor av insatser att göra även på hemmaplan. Vi får lära oss så mycket som jag tror jag kommer ha nytta av även här hemma i Sverige.

Vår underbare och entusiastiske och otroligt duktige föreläsare är uppvuxen i Zambia och det är inte bara inom sjukvården som budskapet är "back to basic"! Det gäller även tekniken som används, men det fungerar bra, är stabilt och gör det den ska så jag tycker verkligen att budskapet går fram. Riktigt nostalisgiskt att få titta på overhead och göra pausgympa till kassettband!!

Kommentera inlägget här :