Tänk om

Lyssnade på ett mycket intressant program på Sveriges Radio härmodagen som handlade om internationella adoptioner och vår syn på vad som är "normalt" och inte. Hur tiden och samhället ständigt förändras och får oss att ändra våra föreställningar och normer. Mycket intressant lyssning!!
 
LÄNK TILL SVERIGES RADIOS PROGRAM OM INTERNATIONELLA ADOPTIONERS IDEÉR.
 
Tänk er en asiatisk familj som ska adoptera ett danskt, eller för all del ett svenskt barn. Föreställ er hur deras frågor om landets kultur och sociala liv skulle se ut?! Frågor som: dricker inte danskar mycket alkohol, tydligen använder många en drog som kallas snus, de äter mycket märkliga saker, skulle ett barn verkligen må bra av det?
 
För inte så många år sedan var målgruppen som adopterade barn att familjen skulle vara lika till sätt och utseende, det var grundidén för adoption. Man tog ett barn från ett socialt sammanhang och placerade det i ett likartat, barnet skulle helst likna föräldrarna till utseende och sätt för att man tänkte att adoptionen skulle lyckas. På några få år när internationella adoptioner ökade rejält blev samma åsikt negativ. Att blivande adoptivföräldrar hade önskemål om att vara lika sitt barn, tycka att utseende spelar roll etc. blev plötsligt fel. Vad vi anser är rätt, normalt, accepterat varierar över tid på ett ganska märkligt sätt. Ta er gärna tid att lyssna, det var väldigt intressant och jag har tidigare gjort flera inlägg som handlar om just detta, bla ett som är från när vi semestrade i Thailand.
Läs det gärna HÄR.
Taggar: Asien, Sydkorea, adoption, vuxen adopterad;

Kommentera inlägget här :